Aeroportul Internațional Maramureș a participat la deschiderea expoziției „Marii Aviatori Brașoveni” în calitate de partener și colaborator, pe 27 aprilie 2023, la sediul Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș din Baia Mare. Printre exponatele oferite de Aeroportul Internațional Maramureș se numără „Cartea de Onoare” (datată din februarie 1972) și povești despre istoria aeroportului, narate de persoane cu un trecut remarcabil în acest domeniu.

Expoziția scoate în evidență activitatea comandorului Ioan Peneș, participant în Primul Război Mondial, precum și a cinci aviatori militari din cel de-al Doilea Război Mondial: comandorii Dan Valentin Vizanty, Ioan Milu, Emil Droc, Eugeniu Pârvulescu și Alexandru Frim. Printre piesele expuse se numără obiecte personale ale aviatorilor, fotografii, brevete, publicații din perioada interbelică și machete de avioane.

Demersul a fost susținut de Consiliul Județean Maramureș, Aeroclubul Teritorial „Alexandru Papană” Baia Mare și Muzeul Casa Mureșenilor Brașov. Vernisajul a fost moderat de managerul instituției, dr. Viorel Rusu, și muzeograful dr. Marius Câmpeanu. Printre invitații care au vorbit despre aviatorii brașoveni și aviația maramureșeană se numără dr. Valer Rus, Traian-Constantin Dumbrăveanu, Alin Droboș, Traian Brad și Iuliu Nemeth. La final, au luat cuvântul Iosif Hečko și Ionuț Caraba.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 27 aprilie – 25 iunie 2023, inclusiv în ”Noaptea Muzeelor”, programată pentru 13 mai 2023, la sediul muzeului situat pe strada Monetăriei, nr. 1-3, Baia Mare.